ZLATÁ VČELA 2011 a Česká televize

13.06.2011 00:00

V sobotu 14. května proběhlo v Uherském Brodě oblastní kolo soutěže včelařských kroužků „ZLATÁ VČELA 2011“. Celkově se zúčastnilo 71 žáků. V kategorii starších žáků soutěžilo 32 žáků, mladších žáků bylo 39.

V soutěži chtějí včelaříci vždy dokázat co se naučili a porovnat s ostatními mladými včelaři a včelařkami, jaké pokroky za rok učinili. Novoveští mladí včelaři se do Brodu vydali obhájit první místo z loňského roku z Rousínova, ale velké ambice neměli. Připomeňme, že v loni zvítězil Marek Bedřich, který s ukončením školní docházky ukončil i činnost v kroužku. Jinými slovy, posun generací se nevyhýbá
ani mladým včelaříkům. Přesto všechno to dopadlo to nad očekávání dobře, protože Honza Pavlas
ze sedmé třídy vybojoval postupové místo do celostátního kola.

Honza Miklíček se v kategorii mladších žáků umístil pátým. Z celkového počtu 39 soutěžících byli úspěšní i ostatní členové naší výpravy. Verunka Húsková byla dvacátá druhá, Petr Lstibůrek a Mário Herák se umístili hned za ní. Teprve po ročním působení v kroužku je to umístění odpovídající, vyšší umístění by bylo překvapením. Mladší žáci dále nepostupují.

Celostátní kolo soutěže proběhlo 28. května v Nasavrkách. Honza Pavlas dostal tedy šanci na reparát vylepšit si scóre s možností probojovat se do mezinárodního kola do Rakouska mezi nejlepší včelaře
z 18 států celé Evropy. To jsou v současné době úvahy z oblasti snů, v budoucnu má však Honza naději, protože může využít ještě dvě příležitosti do mezinárodního kola postoupit.

V Nasavrkách se Honza umístil na 21. místě z počtu 44 soutěžících. Mezi žáky z devátých tříd je to slušné umístění a děkujeme mu za dobrou reprezentaci.

Na závěr bych vyhodnotil obě soutěže z pozice vedoucího kroužku. Pro nejlepší umístění nestačí mít jen výborné písemné testy, vysokou znalost mikroskopických preparátů, či správné určení použití včelařských pomůcek a znalost včelařské praxe. Jednou z disciplin je poznávání rostlin, určit rodové
i druhové jméno. Jako tradičně jsme v botanice body ztráceli. V kroužku se sice snažíme včelařsky významné rostliny určovat, k soutěžení je to asi málo. Uvedu, že například letos vyhrál v mladší kategorii žák, který získal v botanice plný počet dvacetiti bodů, protože našel zalíbení i v kytičkách. Takže pokud budeme chtít být úspěšnější, nesmíme na botaniku zapomínat.

Včelařský kroužek v televizi

Včelařský kroužek při naší základní škole píše svou historii už více jak 12 let. Za tu dobu získal velmi dobré jméno jak mezi včelaři a včelařskou mládeží, tak se o jeho práci občas zajímají veřejnoprávní media. V loni natáčela u nás Toulavá kamera (pořad byl odvysílán 6. června), letos nás oslovila ČT2 pořadem Náš venkov. Ve čtvrtek 26. května byl ve znamení očekávání, jak všechno proběhne, obzvláště mezi žáky. Nakonec všechno dobře dopadlo a spokojeni byli všichni. Asi patnáctiminutový pořad bude odvysílán přibližně koncem června.

 

František Nešpor – vedoucí včelařského kroužku mládeže

Zpět